Morten Krogvold til Adstate: «Jeg har ikke tid til å sitte timesvis foran Netflix i alle fall!»

hero

Morten Krogvolds bilder er nå tilgjengelig for  minnesidene på Norges største  portal for dødsannonser – våreminnesider.no.

Bildene  brukes av pårørende for å skape stemning og personlig preg på minnesider når noen man er glad i har gått bort…

Krogvold er en prisbelønt kunstner som kanskje er mest kjent for sine svart-hvitt-portretter av berømte personligheter.

I tillegg til mennesker skildrer han natur og arkitektur med tid og lys som sentrale virkemidler. Bildene hans berører viktige temaer knyttet til livet:

– Sårbarhet, forgjengelighet, melankoli og ikke minst – døden.

Hans sort/hvitt bilder bidrar, sammen med de andre fargerike bildene, til å gjøre utvalget av minnesidebilder komplett. Krogvold er ikke bekymret for at pårørende skal synes at bildene er for dystre til å dekorere minnesider for sine kjære:

Hagen i Vatikanet, Roma
Hagen i Vatikanet, Roma

«Døden er dyster og melankolsk. Når sørgende velger musikk til en begravelse, da velger de gjerne mollstemt – trist, men vakker musikk. Likevel er det som oftest motiver som solnedganger og pene blomster som brukes på minnesider. En solnedgang er pen – men den hjelper oss ikke

med å konfrontere noen følelser. Kunst angriper sansene på en helt annen måte», forteller Krogvold, som håper at hans kunst kan hjelpe pårørende med å bearbeide sorgen.

Gründer av Adstate, Simon Elvestad,  forsikrer at bildene er nøye valgt ut, og at det er gjort med respekt for mennesker i sorg.

– Forskjellige mennesker bearbeider sorg på forskjellige måter. Målet er ikke å støte noen, men å gi sørgende et godt alternativ til bildene som finnes i dag, forteller Elvestad i et tidligere intervju som du

kan lese ved å klikke her.

Sandformasjon ved Vågåvann
Sandformasjon ved Vågåvann

Da Krogvold fotograferte minnemarkeringen for 22. juli, opplevde han hvordan kunst påvirket mennesker i sorg; 

«Da Leif Ove Andsnes spilte Mozarts 23. klaverkonsert, skjedde det et skifte i stemninga. Folk gråt og holdt rundt hverandre. Da de senere spilte Beethoven, brøt mange sammen, og folk ble båret ut. Etterpå fikk jeg tak i en av de pårørende og spurte: «Var det feil at man spilte Beethoven og Mozart?» Svaret jeg fikk, var: «Tvert imot. Endelig. Endelig brast det.»

Krogvold mener at kunstens fremste oppgaver er nettopp å berøre mennesker. Han er bekymret for at vi distanserer oss fra sorgen og distraherer oss fra følelsene. «Mange er svært redde for å berøre det alvorlige i livet. De fleste løper som gale fra død og sykdom. Vi orker ikke. Vi sier kondolerer, men tør ikke

si mer. Og de som sørger, orker kanskje ikke høre mer heller. Men det er helt greit at noen ønsker å ha det sånn» understreker Krogvold.

Krogvold har reist til fattige områder og sett døden på nært hold, hatt utstilling med døden som tema, samt vært gjennom egne sorgprosesser. Samarbeidet med Adstate virket naturlig.

«Det var helt naturlig for meg å takke ja til dette oppdraget. Jeg tenker på døden hver dag. Det gjør at man får en kjærlighet til livet og hele tiden jobber mot egne begrensninger. Den siste skoledagen er vår dødsdag. Hvis man forholder seg til at man ikke har all verdens tid i denne verden, blir man kresen på hva man bruker tiden sin på. Jeg har ikke tid til å sitte timevis foran Netflix i alle fall», ler Morten Krogvold.

Botanisk hage i Oslo
Botanisk hage i Oslo

Les også intervju med Simon Hansen Elvestad om hvordan Adstate bruker Krogvolds bilder


Posted

in

by

Tags: